Veelgestelde vragen

Zijn er EHBO’ers aanwezig?

Ja, er lopen gediplomeerde EHBO’ers met de mars mee. Zij zijn te herkennen aan een EHBO-hesje.

Waarom is er geen ruimte gereserveerd voor mensen die slecht ter been zijn?

We vinden het belangrijk dat iedereen zijn bijdrage aan de Klimaatmars kan leveren en volgen wat er gebeurt. Helaas is het lastig om te garanderen dat dat voor iedereen fysiek mogelijk is om bij het grote podium te komen. Daarom plaatsen we grote schermen op locatie en is er een livestream via het internet voor de thuisblijvers.

Ik kan niet komen, maar wil het wel graag volgen? Kan dat?

De Klimaatmars is ook online live te volgen. De stream is te volgen op https://www.klimaatmarslive.nl.

Deze wordt ook uitgezonden op tv (AT5) en via social media kanalen van de verschillende initiatiefnemers (Facebook, Twitter, Instagram en YouTube). Ook kun je de klimaatmars op Twitter volgen via #klimaatmars. Meepraten, steunbetuigingen, foto’s en vragen stellen kan ook: via twitter of whatsapp (06-13338444).

Waar moeten bussen parkeren in Amsterdam?

We adviseren touringcars en bussen naar de P&R’s rond de stad te gaan of ze bijvoorbeeld te parkeren op de parkeerplaats bij Metrohalte Noord. Deelnemers kunnen dan per ov naar het Centraal Station.

Waarom deze route?

We hebben een aantal gesprekken gehad met de gemeente en de politie over een veilige en goede route. Op grond daarvan is besloten op de Dam te beginnen en te eindigen op Museumplein. Een route die vaker voor demonstraties wordt gebruikt.  

Voor vragen over de politie verwijzen wij door naar de afdeling persvoorlichting van de politie.

Wordt er geflyerd? Dat zorgt alleen maar voor afval? Andere vragen over afval

Aan de mars doen meer dan 50 maatschappelijke organisaties en politieke partijen mee. Afgesproken is dat er niet geflyerd wordt tijdens de mars, met uitzondering van een gezamenlijke flyer van de zes initiatiefnemers. We verzoeken mensen daarbij expliciet de flyer niet op de grond te gooien en hebben een ploeg vrijwilligers geregeld om de straten netjes achter te laten na de mars.

Veel mensen komen met de bus, dat is toch helemaal niet goed voor het klimaat?

Verreweg de meeste deelnemers van buiten Amsterdam zijn met de trein gekomen. Er is ook een beperkt aantal bussen geregeld. Een goed gevulde bus is nog het beste te vergelijken met een busreis per touringcar naar bijvoorbeeld een vakantiebestemming. Dit is niet klimaatneutraal, maar stoot per passagier relatief weinig uit. Meer informatie vind je hier.