Home » Blog » 85.000 betogers eisen klimaatrechtvaardigheid op Klimaatmars Amsterdam

85.000 betogers eisen klimaatrechtvaardigheid op Klimaatmars Amsterdam

  • door
Help het klimaat

AMSTERDAM – Maar liefst 85.000 mensen gingen de straat op in Amsterdam voor de Klimaatmars voor Rechtvaardigheid. De mars van het Museumplein naar de Dam was een krachtig signaal voor een ambitieuzer klimaatbeleid, met meer nadruk op rechtvaardigheid.

De Klimaatmars was daarmee de grootste klimaatdemonstratie ooit in Nederland. De mensenstroom van 5 kilometer lang toonde de enorme betrokkenheid van de samenleving bij het thema klimaatverandering.

Volgens de organiserende Klimaatcrisis Coalitie, waar onder meer Milieudefensie, FNV en Greenpeace onderdeel van zijn, heeft de mars laten zien dat een rechtvaardige klimaattransitie voor veel Nederlanders prioriteit heeft. “Het is duidelijk dat Nederland klimaatrechtvaardigheid wil,” zo stelt de organisatie.

Tijdens de manifestatie op de Dam werd onder meer gepleit voor een wet die grote vervuilers als Shell dwingt hun CO2-uitstoot drastisch terug te brengen. Daarnaast wil men dat bedrijven zonder goed klimaatplan geen overheidssubsidies meer ontvangen.

De coalitie hoopt met de mars druk te zetten op de politiek in aanloop naar de kabinetsformatie. Volgens hen is er een klimaatwet nodig waarin de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs zijn verankerd. Ook moet de uitspraak in de Klimaatzaak tegen Shell hierin worden vastgelegd.

“Wij blijven druk uitoefenen op zowel de politiek als grote vervuilende bedrijven,” aldus de organisatie. “Want de strijd voor klimaatrechtvaardigheid is nog lang niet gestreden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *